aktaionhotel@gmail.com                            +30 27320-61790

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

monemvasia_2

Περιήγηση

H Μονεμβασιά αποτελεί ένα τόπο ιστορικής σημασίας και απαράμιλλης ομορφιάς. Θέαμα μοναδικό: ένας τεράστιος βράχος ύψους 300 μέτρων, γυμνός και απότομος.

Σε μία από τις πλαγιές του είναι σφηνωμένη μια μεσαιωνική πολιτεία ζωσμένη από τείχη, επάλξεις, πύργους: το περίφημο Κάστρο της Μονεμβασιάς.

Περνώντας τις πύλες του Κάστρου μπαίνετε στη Μονεμβασιά. Θα μαγευτείτε από τα στενά καλντερίμια που διατρέχουν τη Μονεμβάσια από άκρη σε άκρη και θα περάσετε σε μιαν άλλη εποχή.

Τα πέτρινα σπίτια, οι βυζαντινές εκκλησίες, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα αρχοντικά με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τα ισχυρά τείχη της ανέγγιχτης από το χρόνο, αλλά ζωντανής και κατοικημένης κάτω πόλης μεταφέρουν τον επισκέπτη σε εποχές που η Μονεμβασιά ήταν ένα από τα σημαντικότερα κάστρα της Πελοποννήσου, κέντρο εμπορίου και τόπος ιστορικών μαχών.

Στο κεντρικό σοκάκι θα βρείτε πολλά μικρά όμορφα μαγαζιά, καφέ και εστιατόρια. Ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει σε χρόνια του μεσαίωνα και εσείς να είστε εκεί. Η αρχιτεκτονική του κάστρου μαρτυρά τους κατοίκους του στο πέρασμα των αιώνων. Ενετικού ρυθμού τα κτίσματα με χαρακτηριστικές αψίδες παντού και τα σοκάκια να “τρυπούν” κτίσματα. Στην αρχή θα σας φανεί δαιδαλώδης η περιήγηση στη Μονεμβασιά, αλλά φτιάχτηκε σε χρόνους που η απειλή από εισβολείς ήταν ορατή και ο χρόνος που θα χρειάζονταν να περιπλανηθούν στα σοκάκια θα ήταν πολύτιμος για τους κατοίκους ώστε να ανέβουν στην πάνω πόλη που ήταν και άβατη σε εισβολείς λόγω θέσης. Τα τείχη του κάστρου δείχνουν αδιαπέραστα ακόμα και σήμερα και προκαλούν δέος στους επισκέπτες. Στο κάστρο μένουν μόνιμα 10-20 οικογένειες, από τη γέφυρα όμως που τον ενώνει με τη στεριά χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο περνούν την πύλη του. Ακολουθήστε τους: Σαν να μπαίνετε στη μηχανή του χρόνου, θα μεταφερθείτε σε μία άλλη εποχή και θα ξαναζήσετε σκηνές από μάχες του παρελθόντος περπατώντας στα ακανόνιστα δρομάκια της μεσαιωνικής πολιτείας και στα περάσματα με τις ψηλές καμάρες.

Στην αρχή θα περιπλανηθείτε στη Κάτω Πόλη. Αυτή όμως που χτίστηκε πρώτη είναι η Επάνω Πόλη στη κορυφή του βράχου, όπου κατοικούσαν οι άρχοντες και ήταν η έδρα των διοικητικών υπηρεσιών. Η Επάνω Πόλη είναι πια ερημωμένη, δεσπόζει όμως ο ναός της Αγίας Σοφίας και διασώζονται οι τρεις εντυπωσιακών διαστάσεων κοινόχρηστες στέρνες.

Από την άλλη, η Κάτω Πόλη με τα δαιδαλώδη δρομάκια της θυμίζει μικρό λαβύρινθο, ενώ τα σπίτια λόγω έλλειψης χώρου μοιάζουν να καβαλάνε το ένα πάνω στο άλλο.Θα εντυπωσιαστείτε από την αρχιτεκτονική των σπιτιών. Το κεντρικό καλντερίμι είναι γεμάτο τουριστικά μαγαζιά, ρεσεψιόν ξενώνων και εστιατόρια.

Ανεβείτε τα σκαλιά που αρχίζουν αριστερά μετά το μικρό τούνελ της πύλης και θα βρεθείτε στο σπίτι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, με τη βεράντα που κρέμεται πάνω από το Μυρτώο πέλαγος. Στη συνέχεια χαθείτε ξανά και ξανά στα λιθόστρωτα δρομάκια με τα αρχοντικά, δείτε τις βυζαντινές εκκλησίες (40 τον αριθμό με την καθεμία να έχει τη δική της ιστορία κια ατμόσφαιρα) και μπείτε στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού αλλά και στο αρχαιαλογικό μουσείο που στεγάζεται στο διατηρητέο κτήριο μουσουλμανικού τεμένους. Σίγουρα επισκεπτείτε την ερημωμένη Επάνω Πόλη μέσω του πέτρινου στριφογυριστού ανηφορικού μονοπατιού (η ανάβαση διαρκεί περίπου 20 λεπτά). Θα εντυπωσιαστείτε από την ανεπανάληπτη θέα και από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας που έχτισε η γυναίκα του αυτοκράτορα Ανδρόνικου σε ανάμνηση εκείνης στη Κωνσταντινούπολη.

Έξω από το κάστρο υπάρχει ο γραφικός νέος οικισμός της Μονεμβασιάς, με σημαντική τουριστική κίνηση και πολλές επιλογές για φαγητό και διασκέδαση.

 

 

Διασκέδαση

 

Στη Μονεμβάσια υπάρχουν πολλά εστιατόρια και ψαροταβέρνες. Να δοκιμάσετε ντόπιες συνταγές, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά και να πιείτε κρασί της περιοχής. Επίσης στην Μονεμβασιά παράγονται πολλά παραδοσιακά γλυκά της περιοχής όπως το περίφημο Αμυγδαλωτό Μονεμβασιάς, οι διάσημοι σαμουσάδες, δίπλες, κουραμπιέδες, μελιτίνια και ραφιόλια. Μην ξεχάσετε να τα γευστείτε αλλά και να πάρετε μαζί σας.  Στο κάστρο αλλά και στην ομώνυμη πόλη θα βρείτε αρκετά σημεία για να απολαύσετε το πρωινό σας αλλά και το ποτό σας με υπέροχη θέα στα τείχη του κάστρου και το Μυρτώο Πέλαγος που απλώνεται μπροστά του.

Στο κάστρο και στην πόλη της Μονεμβασιάς υπάρχουν πολλά καφέ, καφενεία και μπαράκια για να απολαύσετε το ποτό σας σε απόλυτη αρμονία με το μαγευτικό περιβάλλον της περιοχής καθώς και λίγο έξω από τη Γέφυρα με κατεύθυνση προς Αθήνα- Σπάρτη ένα υπαίθριο club για χορό και διασκέδαση.